Fiscaal jurist gezocht voor hulp bij interpretatie convenant


25 juni 2012
Zoetermeer
Zuid-Holland

Vakgebied Juridisch
Locatie:
Kan volledig op afstand (telefoon/e-mail/Zoom)

Omschrijving

Ik ben al geruime tijd op zoek naar een fiscaal jurist die mij kan helpen. Ik wil graag weten of ik de financiële verplichting die ik namens mijn ex-partner afdraag, en zoals deze verrekend is in mijn situatie, op mag voeren bij de Belastingdienst als aftrekpost, in welke hoedanigheid dan ook en vanaf het moment dat dit van kracht is gegaan.

Laat ik beginnen met een zeer beknopte uitleg van de situatie:

Ik heb in februari 2005 de relatie met mijn ex-partner verbroken. Deze relatie is nooit formeel geregistreerd geweest. Ik heb enkel een huis gekocht en het koopcontract op beider namen laten zetten. Het verbreken van de relatie verliep uiterst moeizaam. Er zijn meerdere rechtszaken geweest aangaande een bezoekregeling voor mijn zoon, het ouderlijk gezag over hem en de te betalen kinderalimentatie.

Uiteindelijk is er via een rechterlijke beschikking bepaald dat ik € 225,00 per maand dien te betalen aan kinderalimentatie. Ik ben tevens door het LBIO gesommeerd dit bedrag te betalen. Daar ik sinds maand en dag al de schulden van mijn ex-partner aan het aflossen ben, en hier ook de restschuld van de hypotheek bijkwam (i.v.m. de onderwaarde a.g.v. het verdisconteren van de schulden van mijn ex-partner in het hypotheekbedrag), is via een slepend mediation traject overeenstemming bereikt over de kinderalimentatie en de te betalen verplichtingen.

Omwille van mijn zoon heb ik destijds besloten dat ik de volledige schuldenlast van mijn partner op mij zal nemen, zodat zij alle schulden die zij had tot aan de scheiding kwijt zou zijn. Zo kon zij voor zichzelf (lees: mijn zoon) zorgen met een schone lei. Simpel gezegd: de situatie zou zijn dat ik haar maandelijks € 225,00 per maand zou betalen aan kinderalimentatie en zij zou dit bedrag dan direct aan mij terug moeten overmaken. Met haar deel van de aflossingsverplichtingen zou zij per maand € 650,00 aan mij moeten betalen; aangezien zij dit niet kan betalen en ik wilde voorkomen dat ik zelf financieel nog meer vast zou komen te zitten als zij het bedrag niet direct aan mij overmaakte is er een convenant opgesteld.

Dit is gedaan door de mediator, een niet gespecialiseerd of beëdigd persoon. Afhankelijk van interpretatie van het document zou blijken dat ik vrijgesteld ben van kinderalimentatie of onderhoudsverplichting. De situatie is dat ik dus dat ik de maandelijkse verplichting t.b.v. mijn zoon in plaats van aan mijn ex aan de bank betaal.

Ik heb in 2011 mijn Voorlopige Teruggaaf bewust langer laten doorlopen om financieel niet vast komen te zitten. Dat was een bewuste keuze en ik weet dat ik die kosten nu moet terug betalen. Ik hoop echter een maas in de wet te vinden waaruit ik enig voordeel kan halen uit de afgelopen vijf jaar al krom liggen. Ik weet niet welke situatie er op mij van toepassing is; kinderalimentatie is volgens mij niet aftrekbaar, maar is de betaling van het schulddeel van mijn partner niet te zien als onderhoudsbijdrage? Ik zorg dat zij meer bestedingsruimte heeft dat gunste komt van mijn zoon. Heb ik dan recht op een maandelijkse aftrekbare bijdrage voor levensonderhoud? Is dit misschien toch als partneralimentatie, omdat ik haar hiermee financieel tegemoet kom?

Ik heb sinds het verbreken van de relatie in 2005 geen aftrekpost opgevoerd bij de Belastingdienst. Daarnaast is de regeling dus bedoeld om een onderhoudsbijdrage te leveren aan mijn zoon. Dit doe ik door de bestedingsruimte van mijn ex-partner te verhogen door haar aflossingen te betalen. Feitelijk slaan we een stap over in het proces, waarin ik haar een bedrage betaal aan kinderalimentatie / onderhoudsverplichting en zij mij een bedrag terugbetaalt. De reden dat dit zo afgesproken is ligt in het feit dat mijn ex-partner niet in staat is om zelf voor haar financiën te zorgen en om te voorkomen dat zij nog meer schulden zou opbouwen of mij in de problemen zou brengen door niet de maandelijkse termijnen die aan mij voldaan zouden moeten worden over te maken dacht ik dat dit een goede tussenoplossing zou zijn.

Ik begreep van een jurist dat er wellicht mogelijkheden lagen in de interpretatie van het convenant; het zou mij veel geld kosten dit door hem te laten doen, daarom ben ik een zoektocht begonnen naar een fiscaal jurist of specialist die mij hier, tegen een voor mij betaalbaar tarief, wel kan helpen en dit uit te zoeken.

Ik moet mijn aangifte Inkomstenbelasting over 2011 nog indienen. Na het invullen hiervan zou ik nu al een flink bedrag terug moeten betalen (door het langer laten doorlopen van mijn Voorlopige Teruggaaf. Als dit bedrag aanzienlijk verlaagd kan worden (door bijvoorbeeld een aftrekpost voor levensonderhoud van mijn zoon over voorgaande jaren), dan zou ik al enorm geholpen zijn.


Advocaat/Jurist nodig?

Plaats uw aanvraag en ontvang binnen 24 uur meerdere offertes van juristen. Gratis en zonder verplichtingen!
Offertes aanvragen »

Aanmelden als professional?

Wilt u offerte-aanvragen ontvangen en toegang krijgen tot nieuwe klanten? Meld u dan aan als professional op Offerti!
Aanmelden als professional »

Eerdere offerte-aanvragen voor een Advocaat/Jurist

Advocaat gezocht voor hulp bij het regelen van een scheiding
Toelichting op de werkzaamheden Ik wil scheiden en ik wil een advocaat nodig. Een van de partijen wil eenzijdig scheiden aanvragen. Graag hulp en advies hoe hier mee om te gaan. Rechtsgebied: Familiezaken (erfenis, scheiding, ed)... » meer
Advocaat gezocht voor uitleg en mogelijkheden vaststellingsovereenkomst in verband met verlaten werkgever
Toelichting op de werkzaamheden: Advocaat/Jurist gezocht Graag een advocaat voor uitleg van mogelijkheden vaststellingsovereenkomst in verband met verlaten werkgever. --- Deadline: Graag zo spoedig mogelijk... » meer
Advocaat gezocht omdat ik wat zaken uit wil zoeken bij verhuur appartement door mijn broer
Toelichting op de werkzaamheden: Advocaat/Jurist gezocht Waarvoor zoekt u een jurist of advocaat? Familiezaken (erfenis, scheiding, ed) Toelichting Ik ben met mijn broer mede-eigenaar van een appartement in Rotterdam. Ik ben woonachtig in het buitenland en ik vermoed dat mijn broer kamers verhuurt zonder mijn toest... » meer
Advocaat gezocht omdat ik onder druk word gezet om een concept overeenkomst te ondertekenen betreft het verdelen van huis/hypotheek met mijn ex-partner
Toelichting op de werkzaamheden: Advocaat/Jurist gezocht Waarvoor zoekt u een jurist of advocaat? Familiezaken (erfenis, scheiding, ed) Toelichting Ik word onder druk gezet om een concept overeenkomst te ondertekenen betreft het verdelen van huis/hypotheek met mijn ex-partner, terwijl ik hier niet akkoord mee ga en... » meer
Advocaat gezocht voor hulp bij vaststellen en maken van afspraken over alimentatie
Toelichting op de werkzaamheden: Advocaat/Jurist gezocht Waarvoor zoekt u een jurist of advocaat? Familiezaken (erfenis, scheiding, ed) Toelichting Gaat om vaststellen en maken van afspraken over Alimentatie. --- Deadline: Graag zo spoedig mogelijk... » meer

» Meer offerte-aanvragen voor juristen

Over Offerti
Contact
Over Offerti
Hoe werkt Offerti?
Veelgestelde vragen
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring
Cookieverklaring
Sitemap

Werken met Offerti
Offertes aanvragen
Aanmelden als professional
Premium account
Partners/Affiliates
Bedrijvengids
Blog

Bedrijfsgegevens
Offerti BV
Noorderstraat 66
1017 TV Amsterdam
Kvk: 50196049

© Offerti 2009-2024